Bérelhető népi játszótér

A Kenderkóc Népi Játszóház által üzemeltetett bérelhető népi játszótér 5 választható programelemből tevődik össze:

Bármilyen összeállításban és önmagukban is megrendelhetőek, természetesen akár kézműves foglalkozásokkal is kiegészítve. Megrendeléshez kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Népi Ügyeségi Játékok

diósjátékLegnépszerűbb, mondhatni alap szolgáltatásunk, az ügyességi játékok közt minden korosztály megtalálja a számára élvezetes játékot. A tucatnyi népi játék saját készítésű, a legkülönfélébb rendezvényeken is megállják a helyüket legyen szó falunapról, iskolai programról vagy céges családi rendezvényről.  A legtöbb játékból több darabot is viszünk párossielésmagunkkal a progrmokra, így akár 70-80 fő, három iskolai osztály is élvezheti a játékokat egyszerre. A legkisebbek nagy kedvence a diógúrító, míg a nagyobb fiúk inkább csúzlizni a lányok pedig gólyalábazni szeretnek. Az apukák komoly malompartikat játszanak az óriás malom társasjátékunkkal, de az anyukák sem maradnak ki: az egyensúlyozó játékainkat ők is szívesen kipróbálják. Egy szó mint száz, mindenki talál magának megfelelő elfoglaltságot.

Kosaras körhinta

Népi Játszóterünk leglátványosabb darabja a fa kosaras körhinta. Habár rengeteg ilyen kézzel hajtott hintával találkozni a rendezvényeken, a miénk mégis egészen egyedi, köszönhetően elsősorban a csónak alakú kosaraknak és annak, hogy természetesen ez is -mint mindenkosaras körhinta játékunk- saját készítés. Az egyedi kosaraknak hála a gyerekek sokkal kényelmesebb utazhatnak a hintában. A hagyományos fáskosarakkal felszerelt hintákban a gyerekek kényelmetlenül ülnek, egy nagyobb gyerek lába már nem fér el benne.  A hinta vázát erős acél szerkezet adja, a fa borítás dekoráció, alul-felül csapágyazott szerkezet biztosítja az egyszerű hajtást. A hinta fehér ponyvája védi a gyermekeket a nyári erős napfénytől.

 

 

Három játszónk a hagyományőrzést hivatott elsősegíteni, az egykoron a mindennapok részét képező munkafeladatokat játszhatják el a gyerekek. Hisszük, hogy a hagyományok bemutatására és megtapasztalására a legjobb eszköz az interaktív játék.

Népi Babakonyha és mosoda

babakonyhaEgy gyermekméretű babakonyha van berendezve számos bútorelemmel. Asztal, lóca, kisszékek, sámli illetve a konyha fő alkotóegysége egy tálalószekrény. A játékos sütés-főzést a gyerekek egy méretarányos fémből készült sparhelten végezhetik el. Az aranyos kis sparhelt az idősebb generációk nagy kedvence, nincs olyan nagyszülő aki ne idézné fel emlékeit vele kapcsolatban. A tálalószekrényben edények, evőeszközök, tányérok, konyhai kiegészítők vannak. Az asztalon természetesen terítő.

A mosodát egy szép kerekes kút, hozzá kis kerítés és mosóteknő alkotja. Kerekes kútA teknőben gyerekruhákat lehet játékból mosni, amiket a kerítésre lehet kiakasztani száradni.
A Népi Babakonyha beltéri rendezvényekre is ajánlott programelemünk.

Lisztes Játszó

kis kemenceA Lisztes Játszó elsősorban a nyári rendezvények slágere. Igazi koriozum, hiszen egy mai gyermek nem minden nap őrölhet valódi malomkővel búzát, nálunk pedig ezt megteheti. Majd egyből fordulhat át egy teknőhöz ahol a frisen őrölt búzát egyből le is szitálhatja, kész lisztetkézi malom nyerve ezáltal. Olyan eszközökkel ismerkedhetnek ebben a játszóban a gyerekek kézzel fogható közelségben, amiket máshol már csak múzeumokban láthatnak: szakajtók, sziták, dagasztó teknők, lisztes kanalak, gyékényből font tálak, vesszőkosarak.

Kukoricás Játszó

Az ekukorácás vödörgyik legnagyobb sikerű játékunk a Kukoricás Játszó. A nagyméretű teknőben lévő szemes kukorica a homokozó élményt juttatja a gyerekek eszébe – lapátolgatják, játszanak a kukoricával. Jó érzés belenyúlni, megmarkolni a tengernyi kis szemet. Egész évben biztosítunk csöves kukoricát- csuhéval együtt, így tavasszal vagy akár nyár elején sem okoz gondot ezenKukoroca darálás programelem megrendezése. A kézi darálók – egy kisebb, karos és egy nagyobb, kerekes darálóval rendelkezünk- rendesen megdolgoztattják a gyerekeket, rendre meglepődnek, hogy bizony a kétkezi munka nem csak játék és mese. De megéri a fáradságot, mikor szépen gyülik a kukoricaliszt. Népszerűsűgét az anyaggal való játék adja: a kukorica különböző alakjaival ismerkedhetnek meg a a gyerekek.

 

 

One thought on “Bérelhető népi játszótér

Comments are closed.