Bérelhető népi játszótér – A családi kikapcsólódás

A Kenderkóc Népi Játszóház által üzemeltetett, rendezvényekre bérelhető népi játszótér 5 választható programelemből áll:

  1. Népi Ügyességi Játékok
  2. Kosaras Körhinta
  3. Népi Babakonyha és mosoda
  4. Lisztes Játszó
  5. Kukoricás Játszó

A népi játszótér elemei bármilyen összeállításban megrendelhetőek, természetesen akár kézműves foglalkozásokkal is kiegészítve. 

1; Népi Ügyességi Játékok – együtt játszik a család

Alap szolgáltatásunk, az ügyességi játékok közt minden korosztály megtalálja a számára élvezetes játékot, valódi családi program. A tucatnyi népi játék saját készítésű, a legkülönfélébb rendezvényeken is megállják a helyüket legyen szó falunapról, iskolai programról vagy céges családi rendezvényről.  A legtöbb játékból több darabot is viszünk magunkkal a programokra, így akár 70-80 fő, három iskolai osztály is élvezheti a játékokat egyszerre. A legkisebbek nagy kedvence a diógurító, míg a nagyobb fiúk inkább csúzlizni a lányok pedig gólyalábazni szeretnek. Az apukák komoly malompartikat játszanak az óriás malom társasjátékunkkal, de az anyukák sem maradnak ki: az egyensúlyozó játékainkat ők is szívesen kipróbálják. Egy szó mint száz, mindenki talál magának megfelelő elfoglaltságot.

2; Kosaras körhinta – Forog velünk a világ

Népi Játszóterünk leglátványosabb darabja a Kosaras Körhinta. Habár több ilyen kézzel hajtott hintával találkozni a rendezvényeken, a miénk mégis egészen egyedi, köszönhetően az ötszemélyes kialakításnak és a csónak alakú vesszőkosaraknak. Természetesen ez is -mint minden játékunk- saját készítés. Az egyedi kosaraknak hála a gyerekek sokkal kényelmesebb utazhatnak a hintában. A hagyományos fáskosarakkal felszerelt hintákban a gyerekek kényelmetlenül ülnek, egy nagyobb gyerek lába már nem fér el benne, nálunk ilyen gond nem lehet.  A hinta vázát erős acél szerkezet adja, a fa borítás dekoráció, alul-felül csapágyazott szerkezet biztosítja az egyszerű hajtást. A hinta fehér ponyvája védi a gyermekeket a nyári erős napfénytől.

A Kenderkóc Népi Játszóház egyediségét három Népi Játszónknak köszönhetjük

Ezek a játékok teszik lehetővé, hogy kitelepüléseink maradandó élményt és minőségi időtöltést nyújtsanak a családoknak. Népi játszóinkban az egykoron a mindennapok részét képező munkafeladatokat játszhatják el a gyerekek. Hisszük, hogy a hagyományok bemutatására és megtapasztalására a legjobb eszköz az interaktív játék.

3; Népi Babakonyha és mosoda – a kreatív szerepjáték

Egy gyermekméretű babakonyha van berendezve számos bútorelemmel. Asztal, lóca, kisszékek, sámli illetve a konyha fő alkotóegysége egy tálalószekrény. A játékos sütés-főzést a gyerekek egy méretarányos, fémből készült sparhelten végezhetik el. Az aranyos kis sparhelt az idősebb generációk nagy kedvence, nincs olyan nagyszülő aki ne idézné fel emlékeit vele kapcsolatban. A tálalószekrényben edények, evőeszközök, tányérok, konyhai kiegészítők és fából készült ételek vannak. Az asztalon természetesen terítő.
Egyéb játékok: hintaló, építőkocka, babakocsik, babaágyak, bölcsők. Valódi kis babasarok. Ha a legkisebbekre is szeretne gondolni egy rendezvényen, akkor a Népi Babakonyhát is érdemes választania.

A mosodát egy szép kerekes kút, hozzá kis kerítés és mosóteknő alkotja. A teknőben gyerekruhákat lehet játékból mosni, amiket a kerítésre lehet kiakasztani száradni.
A Népi Babakonyha beltéri rendezvényekre is ajánlott programelemünk.

4; Lisztes Játszó – hagyományőrzés játékosan

A Lisztes Játszó elsősorban a nyári rendezvények slágere. Igazi kuriózum, hiszen egy mai gyermek nem minden nap őrölhet valódi malomkővel búzát, nálunk pedig ezt megteheti. Majd fordulhat át egy teknőhöz ahol a frissen őrölt búzát egyből le is szitálhatja, kész lisztet nyerve. Olyan eszközökkel ismerkedhetnek ebben a játszóban a gyerekek kézzel fogható közelségben, amiket máshol már csak múzeumokban láthatnak: szakajtók, sziták, dagasztó teknők, lisztes kanalak, gyékényből font tálak, vesszőkosarak.

5; Kukoricás Játszó – mert darálni jó!

Az egyik legnagyobb sikerű játékunk a Kukoricás Játszó. A kukorica feldolgozás teljes folyamatát játszhatják végig a gyerekek a fosztástól kezdve a daráláson át egészen a kukorica liszt szitálásáig. A nagyméretű teknőben lévő szemes kukorica a homokozó élményt juttatja a gyerekek eszébe – lapátolgatják, játszanak a kukoricával. Jó érzés belenyúlni, megmarkolni a tengernyi kis szemet. Egész évben biztosítunk csöves kukoricát- csuhéval együtt, így tavasszal vagy akár nyár elején sem okoz gondot progr. A kézi kukoricadarálóink – egy BÉKE tipusú hajtókaros és egy kb 100 éves Hofherr- Schrantz hajtókerekes- rendesen megdolgoztatják a gyerekeket, rendre meglepődnek, hogy bizony a kétkezi munka nem csak játék és mese. De megéri a fáradságot, mikor szépen gyűlik a kukoricaliszt. Népszerűségét az anyaggal való játék adja: a kukorica különböző formáival ismerkedhetnek meg a a gyerekek.

A játékainkhoz minden esetben biztosítjuk az animátorokat.

Egy hozzászólás a(z) “Bérelhető népi játszótér – A családi kikapcsólódás” című bejegyzéshez