Kategóriák
Egyéb

Hol játszottunk eddig?

2011 óta járjuk az országot, azóta játszik nálunk az egész család, ha egy rendezvényen ott a Kenderkóc Népi Játszóház!

Ez idő alatt:

  • 175 település
  • 22 budapesti kerület
  • 8 határontúli város

került felfedezésre, az ország minden megyéjébe eljutottunk.

A térképet Veronka -játszóházunk házi grafikusa- készítette!

Kategóriák
Egyéb

Népi játékok falunapra

Bérelhető népi játékok, gyerekprogram falunapra

Igényes gyerekprogramot szeretne egy falunapra? Tovább akar lépni az ugrálóvár-arcfestés párosnál?
A Kenderkóc Népi Játszóház népi játszótér szolgáltatása ideális válasz az Ön számára.
A Népi Ügyességi Játékok tucatnyi izgalmas népi fajátékot tartalmaz. Lisztes Játszónk vagy a Népi Babakonyhánk pedig látványos, élettel teli színfoltja minden rendezvénynek.

Öt népszerű programelem és rengeteg kézműves foglalkozás közül választhat.  
Ismerje meg népi játszótér szolgáltatásunk programelemeit!

Ne csak a gyerekekre gondoljon! Népi játékok falunapra, az egész családnak!

Úgy állítottuk össze a játékainkat, hogy még a játékoskedvű nagyszülők se unatkozzanak nálunk. Népi játékaink közt minden korosztály megtalálja a számára érdekes elfoglaltságot, valódi családi kikapcsolódás. Egy ugrálóvárnál csak a legkisebbek játszanak, a család többi tagja- akár a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek – a telefonjukat nyomkodva várakoznak.

A Kenderkóc Népi Játszóház népi játszótere rengeteg olyan népi fajátékot foglal magába, mellyel felnőttek is szívesen játszanak.


Az óriásmalom társasjáték vagy a hordólovaglás kifejezetten ezek közé tartozik. A gólyalábainkat és az egyensúlyozó játékainkat is úgy terveztük meg, hogy a felnőtteket is elbírja.

Sok szervező figyel arra egy falunapon, hogy legyen program az apukáknak, legyen program az anyukáknak és legyen a gyerekeknek.
Csak a legfontosabbat szokták kihagyni: legyen program a családnak!!!
Ahol Anyu és Apu ténylegesen együtt lehet a gyerekekkel, ahol valódi, minőségi időt tudnak együtt tölteni.
Egy program, amit a család minden tagja élvez, s senki nem unatkozik.
A Kenderkóc Népi Játszóház népi játszótér szolgáltatása ezt kínálja, hiszen NÁLUNK AZ EGÉSZ CSALÁD JÁTSZIK!

Önnek is fontos a megbízhatóság?

2021-ben 10 éves a Kenderkóc Népi Játszóház. Sok száz kitelepülésen vagyunk túl, mind a 19 megyében jártunk már népi játékokkal falunapokon, megrendelőink legnagyobb megelégedésére.
Minden esetben időben érkezünk: a rendezvény kezdetére készen áll a játszóház a vendégek fogadására.

Néhány csomagötlet, különböző gyerekprogram falunapra,:

  • Néhány órás, kisebb rendezvényekre:
    • Népi Ügyességi Játékok
    • Kukoricás Játszó
  • Nyári falunapokra, főzőversennyel egybekötött programokra:
    • Népi Ügyességi Játékok
    • Lisztes Játszó
    • Népi Babakonyha
  • Nagyobb települések egész napos fesztiváljaira:
    • Népi Ügyességi Játékok
    • Népi Babakonyha
    • Kukoricás Játszó
    • Kosaras körhinta

Kategóriák
Egyéb

Egyszerű szabadtéri játékok óvodákba

A megváltozott körülmények miatt az óvodáknak az őszi hónapokban a megszokottnál több szabadtéri elfoglaltságot kell bíztosítaniuk a gyerekek számára.
Adunk néhány ötletet, miként lehet pár egyszerű alapanyagból könnyen elkészíthető, de mégis izgalmas játékokat készíteni az óvodás korosztály számára.
A Kenderkóc Népi Játszóház óvodák számára is bérelhető népi játszótér szolgáltatásából válogatunk:

Népi játszótér óvodákba

Babzsákröptető: A feladat rendkívül egyszerű: egy középen alátámasztott palló végére helyezett babzsákot kell a palló közepén rögzített vesszőkosárba juttatni azáltal, hogy rálépünk a palló szabad végére. A kivitelezés persze már nem is olyan könnyű, ráérezni a megfelelő erőre és sebességre gyakorlást kíván. Remek szem-láb koordinációt fejlesztő játék.

Babzsákos játék

Páros vagy hármas síelés: Ez a népi fajáték kiváló csapatépítő eszköz, hiszen csak úgy lehet vele akár egyetlen egy lépést is megtenni, ha a használói teljes összhangban vannak egymással, együttműködnek.  Elég egy szempillantásnyi különbség és borul az egység. Szó szerint. Népi játszóterünkön páros és hármas változatban is megtalálható. Mindig több darabot viszünk, így egyszerre több csapat is kipróbálhatja őket

Hármas síelés – összhangban az erő

Karikaelkapó: Mi csak Szuperjátéknak hívjuk, hiszen ez a népi ügyességi játék amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. A kézben fogott bot végén lóg madzagon egy könnyű fakarika. Ezt a karikát kell ráhelyezni a földből kiálló botra. Az első pillanatra pofonegyszerűnek tűnő készségfejlesztő játék már jó néhány izzadságcseppet okozott a „Jaj de béna vagy fiam, majd én megmutatom milyen könnyű ez!” típusú szülőknek.
Szoktunk versenyezni is: az eddigi rekord 1 perc alatt 21 szabályos felhelyezés. Természetesen játszóházunk vezetője, Gábor bácsi tartja.

Karikaelkapó

Diógurító: Az alapjátékot mindenki ismeri: egy ferde cső, amin fentről legurítunk egy diót. A cső alsó végén egy farönk, ahol kalapács segítségével ráütünk az éppen kiguruló dióra. A Kenderkóc Népi Játszóház újragondolta a játékot és az eredmény egyértelmű siker. A kalapács és a farönk eltűnt, a cső mindkét végére egy-egy vesszőkosár kerül, a „fentiben” vannak a diók. Így már egy 1,5 éves kisgyerek is tud vele játszani: óriási öröm számára, ha látja kipottyanni a csőből a diókat. A nagyobbak csapatban szoktak vele játszani, ketten befogják a cső alsó végét, amíg 2-3 társuk megtölti teljesen a csövet dióval és jöhet a diózuhatag. De a reflexjátékot sem kell elhanyagolni, a kalapács helyett használhatjuk a kezünket és tapsolva megpróbálhatjuk elkapni a diókat. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte alig van olyan idő egy nagyobb rendezvényen, amikor „pihen” a Diógurító. Bírnia kell a folyamatos üzemet.   

Diógúrító – az egyik legjobb népi játék

A népi játszótér kíváló lehetőség a minőségi és biztonságos időtöltésre.

Bérelhető népi játszótér szolgáltatásunkkal az ország bármely pontján vállalunk kitelepülést
Fertőtlenített játékokkal vállaljuk a kitelepüléseket óvodákba, iskolákba.
Rengeteg játékunk van, így nagy területen tudjuk fogadni a gyerekeket, kisebb csoportokban.

Árajánlat és bővebb információ: info@hagyomanyorzo-jatszohaz.hu


-Kosaras körhinta
-Kukoricás játszó, a kukorica feldolgozás játékos formában
-Népi Babakonyha
-Ügyességi, mozgásos fajátékok

Bérelhető népi játszótér a
KENDERKÓC NÉPI JÁTSZÓHÁZTÓL!

Kategóriák
Egyéb Érdekesség Hírek

Lisztes Játszó avagy a kenyérkészítés játékosan


Hogyan lesz a búzából kenyér? Milyen eszközöket használtak régen a kenyér készítéséhez?

Kenderkóc Népi játszóház – Lisztes Játszó

Ezekre a kérdésekre ad választ a gyerekeknek a Kenderkóc Népi Játszóház Lisztes Játszója. A Lisztes Játszó a bérelhető népi játszótér szolgáltatásunk egyik legnépszerűbb programeleme, óvodai kitelepüléseink nagy kedvence.

Az apró búzaszemektől egészen a kész ropogós cipóig jutunk, a teljes folyamatot játszhatják el a gyerekek, miközben olyan eszközökkel ismerkednek meg használat közben, mint a szakajtó vagy a liszt szita.

Első lépésként a búzaszemeket a kőmalomhoz viszik, ahol a kis kézimalom lassan megőrli a beleöntött búzát. Fárasztó, kemény munka, de az eredmény kézzel fogható. A sikerért bizony meg kellett dolgozni, nem lehetett mindig a polcról egy mozdulattal leemelni az ételt.
Egyszerre két gyermek is tudja hajtani, így remek eszköz a csapatmunka elősegítésére.

A kézimalom szép lassan megőrli a búzaszemeket.
Kemény munka

Hasznos és értékes program az óvodás korosztálynak

Következik az őrlemény átszitálása, mely során külön választjuk a darát és a lisztet. A liszt további szitálása során egyre finomabb lisztet kapunk. A munka nagyméretű fateknőkben zajlik, az egész Lisztes Játszó alatt hatalmas alátétszőnyeg, rajta dekoratív rongyszőnyegek vannak, így kényelemes a játék és a környezet – például az óvoda udvara – sem lesz csupa liszt.

Játszóházunk több nagyméretű fateknővel büszkélkedhet, a Lisztes Játszónk mellett a Kukoricás Játszónkban illetve dekorációként is használjuk őket, a legrégebbi darab közel 100 éves lehet.

Hatalmas teknőket használunk, így akár egy teljes óvodai csoport is elfér egy időben a Lisztes Játszónál.

Akkor jó a játék, ha mindenki lisztes lesz

Lisztezni jó!

Kovász, só és víz kerül a liszthez – természetesen itt most csak játékból és kezdődik a dagasztás. A dagasztóteknőben szépen letakarva kel a kenyértészta, amíg a kis játékkemencét „begyújtják”.
A kemencében sült cipót gyerekméretű péklapát segítségével veszik ki a kis pékek, majd szakajtóba rakják „kihűlni”.

Begyújtás a kemencébe

A Lisztes Játszó körül dekorációként kis kerítés áll, rajta eredeti lisztes zsákok. Viszünk szalmabálát és – gyékényből és vesszőből font magas kosarakban- összekötött búzakévét, hogy a gyerekek megismerjék honnan is kerül a malomba a búza.

A liszt szitálása, az anyaggal való közvetlen játék még a legaktívabb gyermeket is hosszú időre le tudja kötni, a kenyérsütés szerepjátékszerű folyamatát számtalanszor képesek eljátszani.
S nagy boldogság a felszabadult játék, hogy itt bizony „piszkosak” lehetnek. Az a gyermek játszott „jól” a Lisztes Játszóban, akinek még a füle is lisztes.

Lisztezés
Kategóriák
Egyéb Hírek

Népi játszótér nyári táborba

Igényes programot keres egy nyári táborba? Béreljen népi játszóteret!

A Kenderkóc Népi Játszóház nem csak rendezvényekre, hanem nyári táborokba is megrendelhető.

Várjuk táborszervezők megkereséseit az ország egész területéről. Mi bárhova elmegyünk, nem gond a nagy távolság.

Iskolás és óvodás korosztály számára egyaránt élvezetes népi játszótér szolgáltatásunk kiváló programlehetőség nyári táborokba délelőtti vagy délutáni programokra.

Csomagajánlatunk nyári táborokba:
-Népi Ügyességi Játékok: közel 20 féle mozgásos, ügyességi fajáték. Minden korosztály számára izgalmas és hasznos időtöltést.
-Kukoricás Játszó: hagyományőrző népi játszó, ahol a kukorica feldolgozás teljes folyamatát játsszák el a gyerekek egész a kukoricafosztástól a kukoricaliszt szitálásáig. Egy felújított, közel 100 éves darálóval is dolgozhatnak, miközben olyan tárgyakkal ismerkedhetnek meg, mint a teknő, liszt szita vagy szakajtó. A játék rongyszőnyegeken zajlik.  
Ha óvodás gyerekek is vannak:
-Népi Babakonyha: igényesen megmunkált gyerekméretű bútorok: tálaló szekrény, lóca, asztal, kis székek és egy élethű kis sparhelt. Rengeteg kiegészítő: horgolt és fából készült ételek. Étkészletek, macik, babák, babágy, bölcső, hintaló, építőkocka.

Szabadtéri program. Játékainkat minden program előtt fertőtlenítjük.

Várjuk jelentkezését!

Kategóriák
Egyéb Érdekesség

Egyszerű népi játékok otthonra 1. rész

https://www.facebook.com/nepi.jatszohaz/videos/632730527567705/

Az új koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt otthon maradt kisgyermekes családokat szeretnénk segíteni játékötletekkel. Ezért 10 részes videósorozatot indítottunk Facebook oldalunkon illetve YouTube csatornánkon, bemutatva a Népi Ügyességi Játékaink közül azokat amelyeket otthon is -némi barkácsolással- könnyen el lehet készíteni.

Az első részben rögtön az egyik legnépszerűbb játékunk a diógurító szerepel. Minden rendezvényünkre visszük, nincs bérelhető népi játszótér diógurító nélkül.

Kategóriák
Egyéb

Az öt legjobb népi fajáték

Az 5 legjobb népi fajáték

A Kenderkóc Népi Játszóház rendezvényekre bérelhető Népi Ügyességi Játékai minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódás nyújtanak az ovisoktól kezdve egészen a felnőttekig. Most sorra vesszük a legnépszerűbb játékokat, íme az öt legjobb népi fajáték

5. Bubuc harc

Kétszemélyes játék: adott egy hosszú palló vagy két farönk. Ezekre állnak fel a harcoló felek, kezükben a bubuccal és megpróbálják lelökni a másikat a pallóról/farönkről. A mindkét végén vastag, puha szivaccsal kitömött bubuc nem okoz fájdalmat. A szivacsok több, egymástól független technikával vannak rögzítve illetve bőrrel és textillel burkolva, így a sérülés lehetősége minimális. Nagyon jó egyensúlyozó játék. Kifinomult koordinációt igényel, vagyis nem feltétlenül a nagyobb erő a nyerő. 

Bubuc harc – Foto: csepel.hu

4. Babzsákos játék

A feladat rendkívül egyszerű: egy középen alátámasztott palló végére helyezett babzsákot kell a palló közepén rögzített vesszőkosárba juttatni azáltal, hogy rálépünk a palló szabad végére. A kivitelezés persze már nem is olyan könnyű, ráérezni a megfelelő erőre és sebességre gyakorlást kíván. Remek szem-láb koordinációt fejlesztő játék.

Babzsákos játék
A profik így csinálják

3. Páros síelés

Ez a népi fajáték kiváló csapatépítő eszköz, hiszen csak úgy lehet vele akár egyetlen egy lépést is megtenni, ha a használói teljes összhangban vannak egymással, együttműködnek.  Elég egy szempillantásnyi különbség és borul az egység. Szó szerint. Népi játszóterünkön páros és hármas változatban is megtalálható. Mindig több darabot viszünk, így egyszerre több csapat is kipróbálhatja őket

Páros síelés

2. Karikaelkapó

Mi csak Szuperjátéknak hívjuk, hiszen ez a népi ügyességi játék amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. A kézben fogott bot végén lóg madzagon egy könnyű fakarika. Ezt a karikát kell ráhelyezni a földből kiálló botra. Az első pillanatra pofonegyszerűnek tűnő készségfejlesztő játék már jó néhány izzadságcseppet okozott a „Jaj de béna vagy fiam, majd én megmutatom milyen könnyű ez!” típusú szülőknek.
Szoktunk versenyezni is: az eddigi rekord 1 perc alatt 21 szabályos felhelyezés. Természetesen játszóházunk vezetője, Gábor bácsi tartja.

Karikaelkapó

1. Diógurító

Nézzük a legjobb népi játékot. Az alapjátékot mindenki ismeri: egy ferde cső, amin fentről legurítunk egy diót. A cső alsó végén egy farönk, ahol kalapács segítségével ráütünk az éppen kiguruló dióra. Mi a Kenderkóc Népi Játszóház újragondolta a játékot és az eredmény egyértelmű siker. A kalapács és a farönk eltűnt, a cső mindkét végére egy-egy vesszőkosár kerül, a „fentiben” vannak a diók. Így már egy 1,5 éves kisgyerek is tud vele játszani: óriási öröm számára, ha látja kipottyanni a csőből a diókat. A nagyobbak csapatban szoktak vele játszani, ketten befogják a cső alsó végét, amíg 2-3 társuk megtölti teljesen a csövet dióval és jöhet a diózuhatag. De a reflexjátékot sem kell elhanyagolni, a kalapács helyett használhatjuk a kezünket és tapsolva megpróbálhatjuk elkapni a diókat. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte alig van olyan idő egy nagyobb rendezvényen, amikor „pihen” a Diógurító. Bírnia kell a folyamatos üzemet.    

Diógurító
Kategóriák
Egyéb

Népi játszóház óvodákba! AKCIÓ!

ÓVODÁK FIGYELEM! 2020 tavaszára is meghirdettük az óvodáknak szóló szuper akciónkat, mellyel 30%-os árengedményt biztosítunk egy komplex népi játszóházi programra az alábbi szolgáltatásokkal: – Népi Ügyességi Játékok: 15 féle népi fajáték. – Kukoricás Játszó: kukoricafosztás, morzsolás, darálás, a kukoricaliszt szitálása. Az ovisok kedvence!!! – Népi Babakonyha: tálaló szekrény, sparhelt, asztal, sámli, lóca és sok-sok konyhai kiegészítő. Az akció 2020. március 16. -2020. április 30. közötti időszakban, hétköznap megrendezésre kerülő programokon érvényes; maximum 3 órás időtartamra szól és az ország egész területén igénybe vehető. A szolgáltatás az óvodáknak meghirdetett ALAP csomagot tartalmazza, a fenti három programelemmel. Érdekli a lehetőség? Írjon egy emailt nekünk! info{kukac}hagyomanyorzo-jatszohaz{pont}hu Szerepeljen benne a tervezett időpont, a helyszín és a gyerekek létszáma. Minden megkeresésre 24 órán belül válaszolunk.
Kategóriák
Hírek

Népi játszótér a Budai Várban

Március 15.-én ismét a Hadtörténeti Múzeum udvarán találkozhattok a népszerű népi játszóterünkkel. Lehet többek közt célbadobni, hordón lovagolni, óriás malom társassal játszani, diót gurítani és természetesen az alkalomhoz illően Gábor Áron rézágyújával lőni.

9.00-17.00 várjuk a családokat.

Kategóriák
Élménybeszámoló

Adventi kézműves foglalkozások

Az évvégi rendezvényeken elsősorban az adventi kézműves foglalkozások kerülnek előtérbe játszóházunk életében. A népi fajátékok ilyenkor már téliálmukat alusszák, csak ritkán kerülnek elő a raktár mélyéről. Mikulás napja körül több zártkörű céges rendezvényre voltunk hivatalosak a fővárosban és néhány vidéki településen.

Megfordultunk két visszatérő megrendelőnknél az Oroszlányi Művelődési Házban és a zuglói Cserepesházban: mézeskalács sütéssel, gyertyamártással és változatos karácsonyi, adventi kézműves programokkal vártuk a családokat.

Az adventi időszak is alkalmas arra, hogy oktatási intézmények vegyék igénybe szolgáltatásainkat. Iskolákba és óvodákba megyünk kézműves foglalkozásokat tartani. Iskolákban egyszerre akár 10 féle foglalkozást is tudunk vállalni, így nem okoz gondot több száz gyermek szórakoztatása kézműves foglalkozásainkkal, hasonlóan népi ügyességi játékainkhoz.

Az egész adventben hétvégéken vártuk a lelkes, kézműveskedni vágyó gyerekeket Pécsett, a Széchnyi téren a város adventi vásárán. Az idő szerencsére végig velünk volt, mindössze egy alkalommal szoroltunk zárt térre. A textil karácsonyfadíszek varrásán át a csuhéangyalokon keresztül egészen a gipszfestésig mindent ki lehetett próbálni. Sok szép alkotás kerülhetett idén a pécsi családok karácsonyfájára.