Kukoricás Játszó

Milyen rendezvényekre ajánljuk a Kukoricás Játszót?

  • Óvodai kitelepüléseink elengedhetetlen játéka
  • Egész napos városi rendezvényekre, falunapokra
  • Gasztrofesztiválokra
  • Alsós korosztály számára is ideális játék, így iskolai programokra, nyári táborokba

Mi is ez a Kukoricás Játszó, hogyan zajlik a játék?

A rendezvényekre bérelhető Népi Játszótér szolgáltatásunk 5 programeleme közül az egyik legnépszerűbb. A kukoricafeldolgozás teljes folyamatát játszák végig a gyerekek.

Vesszőkosarakban csöves kukorica, míg nagyméretű fateknőben szemes kukorica van kitéve, melyet a gyerekek kis vödrökbe, fatálakba lapátolgathatnak. Izgalmas feladat a csöves kukorica fosztása, majd kézzel való morzsolása, eredeti kézi darálóval való darálása, végül a kukoricaliszt szitálása.
Jelenleg két kézi darálónk üzemel: egy BÉKE típusú hajtókaros, ami kb 70 éves és egy több mint 100 éves Hofherr-Schranzl hajtókerekes daráló.
A mai gyermekek számára óriási élményt nyújtanak ezek, az egykoron a mindennapok részét képező munkafolyamatok. Az egész játék rongyszőnyegeken zajlik, így a gyerekek nyugodtan belemerülhetnek a kukoricázás izgalmába. Minden ősszel több mázsa csöves kukoricát –csuhéval együtt- halmozunk fel a játszóház góréjában, így megrendelőink számára egész évben biztosítani tudjuk ezt a programelemet.

Játék a kukoricával

A Kukoricás Játszó vagy ahogy a gyerekek szokták hívni “a kukoricázás” az egyik legnépszerűbb népi játszótéri játékelemünk. Sikerét az anyaggal való közvetlen érintkezés, a látványos folyamatok és a gyermekek aktív részvételem az interaktív játék garantálja. Minden munkafolyamatot ők maguk végeznek el, így szó szerint saját bőrükön tapasztalják meg, hogy lesz a csuhéval borított csöves kukoricából liszt és dara, hiszen a morzsolás és a kis kézi darálók bizony megedzik az ember kezét.

Még a legelevenebb, hiperaktív gyerekeket is le tudja kötni a kukoricázás. Számtalan szülőnek maradt már tátva szája, látva az ő örökmozgó csemetéjét nyugodtan, csöndben, hosszú időn át kukoricát morzsolni.

Lisztes Játszónkhoz hasonlóan ebben a játékban is számos régi eszközzel, kellékkel ismerkednek meg a gyerekek. Ilyenek például a teknők, vesszőkosarak, lisztsziták, fatálak. Ezek nagyrésze valódi régiség, hosszú évek gyüjtőmunkájának eredménye. 

Nézze meg a Népi Játszótér többi programelemét: