Kategóriák
Egyéb

Az öt legjobb népi fajáték

Az 5 legjobb népi fajáték

A Kenderkóc Népi Játszóház rendezvényekre bérelhető Népi Ügyességi Játékai minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódás nyújtanak az ovisoktól kezdve egészen a felnőttekig. Most sorra vesszük a legnépszerűbb játékokat, íme az öt legjobb népi fajáték

5. Bubuc harc

Kétszemélyes játék: adott egy hosszú palló vagy két farönk. Ezekre állnak fel a harcoló felek, kezükben a bubuccal és megpróbálják lelökni a másikat a pallóról/farönkről. A mindkét végén vastag, puha szivaccsal kitömött bubuc nem okoz fájdalmat. A szivacsok több, egymástól független technikával vannak rögzítve illetve bőrrel és textillel burkolva, így a sérülés lehetősége minimális. Nagyon jó egyensúlyozó játék. Kifinomult koordinációt igényel, vagyis nem feltétlenül a nagyobb erő a nyerő. 

Bubuc harc – Foto: csepel.hu

4. Babzsákos játék

A feladat rendkívül egyszerű: egy középen alátámasztott palló végére helyezett babzsákot kell a palló közepén rögzített vesszőkosárba juttatni azáltal, hogy rálépünk a palló szabad végére. A kivitelezés persze már nem is olyan könnyű, ráérezni a megfelelő erőre és sebességre gyakorlást kíván. Remek szem-láb koordinációt fejlesztő játék.

Babzsákos játék
A profik így csinálják

3. Páros síelés

Ez a népi fajáték kiváló csapatépítő eszköz, hiszen csak úgy lehet vele akár egyetlen egy lépést is megtenni, ha a használói teljes összhangban vannak egymással, együttműködnek.  Elég egy szempillantásnyi különbség és borul az egység. Szó szerint. Népi játszóterünkön páros és hármas változatban is megtalálható. Mindig több darabot viszünk, így egyszerre több csapat is kipróbálhatja őket

Páros síelés

2. Karikaelkapó

Mi csak Szuperjátéknak hívjuk, hiszen ez a népi ügyességi játék amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. A kézben fogott bot végén lóg madzagon egy könnyű fakarika. Ezt a karikát kell ráhelyezni a földből kiálló botra. Az első pillanatra pofonegyszerűnek tűnő készségfejlesztő játék már jó néhány izzadságcseppet okozott a „Jaj de béna vagy fiam, majd én megmutatom milyen könnyű ez!” típusú szülőknek.
Szoktunk versenyezni is: az eddigi rekord 1 perc alatt 21 szabályos felhelyezés. Természetesen játszóházunk vezetője, Gábor bácsi tartja.

Karikaelkapó

1. Diógurító

Nézzük a legjobb népi játékot. Az alapjátékot mindenki ismeri: egy ferde cső, amin fentről legurítunk egy diót. A cső alsó végén egy farönk, ahol kalapács segítségével ráütünk az éppen kiguruló dióra. Mi a Kenderkóc Népi Játszóház újragondolta a játékot és az eredmény egyértelmű siker. A kalapács és a farönk eltűnt, a cső mindkét végére egy-egy vesszőkosár kerül, a „fentiben” vannak a diók. Így már egy 1,5 éves kisgyerek is tud vele játszani: óriási öröm számára, ha látja kipottyanni a csőből a diókat. A nagyobbak csapatban szoktak vele játszani, ketten befogják a cső alsó végét, amíg 2-3 társuk megtölti teljesen a csövet dióval és jöhet a diózuhatag. De a reflexjátékot sem kell elhanyagolni, a kalapács helyett használhatjuk a kezünket és tapsolva megpróbálhatjuk elkapni a diókat. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte alig van olyan idő egy nagyobb rendezvényen, amikor „pihen” a Diógurító. Bírnia kell a folyamatos üzemet.    

Diógurító